Drugi dan manifestacije Evropska noć istraživača u Srbiji

Drugog dana manifestacije Evropska noć istraživača u Srbiji koju Naučni klub Centra za stručno usavršavanje Kruševac sprovodi u saradnji sa Centrom za promociju nauke, 27.09.2022. godine realizovana je aktivnost pod nazivom: "Tajni život ćelije".

ni3

Ćelija kao osnov života uvek je bila tema istraživanja naučnika i tema interesovanja dece i učenika. Učesnici radionice kroz kreativne radove naučili su koje su razlike između biljnih i životinjskih ćelija, koje veličine ćelija postoje, koji oblici ćelija postoje u ljudskom telu. Kroz interaktivne igre, učesnici su došli do saznanja koja organela je fabrika energije, a koji deo ćelije je zaslužan za boju očiju. Na kraju, učesnici su se takmičili u izradi najkreativnije ćelije od različitih materijala.  

ni4

Polaznici su bili učenici i nastavnici osnovnih škola: Branko Radičević, Jovan Popović i srednje Hemijske i Medicinske škole u Kruševcu. Realizatorke su bile Marina Lazarević i Slavica Stevanović sa članovima Udruženja biologa Kruševac.

Noć istraživača je otvoren i besplatan sadržaj, održava se pod pokroviteljstvom Evropske komisije u preko 400 gradova širom Evrope. Cilj manifestacije je podizanje svesti javnosti o značaju i pozitivnoj ulozi nauke za društvo tako što stavljamo istraživače u fokus šire javnosti. Sadržaji su prilagođeni svim uzrastima, predznanje nije neophodno.

Dodatne informacije