Realizovano predavanje sa temom: “Srednjovekovne tvrđave na teritoriji Rasinskog okruga”

Drugog dana manifestacije “Nedelja istraživača” 24.09.2019. godine u Naučnom klubu pri Centru za stručno usavršavanje Kruševac realizovano je predavanje sa temom: “Srednjovekovne tvrđave na teritoriji Rasinskog okruga”. Predavač je bila Vesna Radojević, prof.istorije, a polaznici su bili učenici osnovnih škola grada Kruševca.  Program je oplemenila učenica Muzičke škole u Kruševcu Andrijana Gvozdenović izvođenjem na flauti autentične muzike toga vremena.

ni5

Rasinski okrug obiluje bogatim, srednjovekovnim kulturno-istorijskim nasleđem koji svedoče u istorijskom muzeju, Porti Lazarice, bedemima Lazervog grada. U okviru predavanja, učenici se vraćaju  vremeplovom u srednjevekovni Kruševac gde kroz proučavanje strateškog položaja, načina i namene srednjovekovnih utvrđenja i primenom fotografija i dostupnog arhivskog materijala dolaze do novih saznanja o tome zašto su se gradila srednjovekovna utvrđenja, kakav je bio svakodnevni život ljudi u srednjovekovnim gradovima, kakvo oruđe i oružje su koristili, kako su se oblačili, kako su se hranili itd.

Današnjem predavanju i radionici prisustvovali su Danijela Vučićević i Darije Janošević, iz Centra za promociju nauke sa kojim se u saradnji realizuje ovaj projekat.

Dodatne informacije